Bretonse zandkoekjes

Bretonse zandkoekjes, ook wel Sablés Bretons in het Frans, zijn heerlijk brose en zanderige koekjes. En met maar 5 ingrediënten zijn ze ook nog eens super makkelijk te maken. Mijn geheim? Ik voeg er een typisch Frans ingrediënt aan toe, waardoor ze extra lekker worden. Graag deel ik met jullie mijn recept voor de allerlekkerste Bretonse zandkoekjes. Veel plezier met bakken!
Bisous, Madeleine

bretonse zandkoekjes sablés bretons

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 100 gram boter in blokjes
  • 65 gram suiker
  • 1 gr bakpoeder
  • Geheim ingrediënt: 1-2 el anijszaad (hiermee bak je verslavend lekkere zandkoekjes)

Recept Bretonse zandkoekjes

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Mix de bloem, bakpoeder en suiker in grote kom.
  3. Voeg de boter toe en kneed met de hand of met een mixer tot een samenhangend deeg en kneed hier het anijszaad door.
  4. Rol het deeg uit tot 1 cm dikte en steek cirkels van 5-8 cm uit of snijd het deeg in vierkantjes.
  5. Bak de Bretonse zandkoekjes circa 17 minuten of totdat ze een lichtgoude kleur hebben.
  6. Bestrooi de koekjes met wat extra suiker en laat helemaal afkoelen.

Baktips

Extra knapperige koekjes met een mooie open structuur krijg je door Bretonse zandkoekjes in ringetjes te bakken. Let er wel op dat je hiervoor bakvaste ringen gebruikt die in de oven kunnen en vet ze in voor gebruik. Haal de ringen na het bakken direct van de vorm. 

Extra makkelijk - Je kunt er ook 1 grote koek van maken door het deeg in een ingevette taartring of vorm te drukken. Prik er dan met een vork wat gaatjes in, of snijd de koek al in punten voordat je hem in de oven zet en bak hem 25-30 minuten. Zodra hij uit de oven komt haal je hem meteen uit de vorm en snijd je de punten helemaal door. 

Hoe kouder het deeg, hoe beter de koekjes hun vorm behouden in de oven. Je kunt het deeg voordat je het uitrolt of na het uitsnijden even in de koelkast zetten zodat het goed stijf wordt.

Vegan optie: vervang de boter door plantaardige boter, net zo lekker!

Geen bakpoeder in huis? Geen probleem, je kunt ze ook zonder bakken. Ze zullen dan wellicht niet zo rijzen, maar ze zijn nog steeds overheerlijk.

Experimenteer - Mijn geheime ingrediënt voor deze Bretonse zandkoekjes is anijszaad. Maar ze zijn ook lekker met lavendel, een snufje fleur de sel of citroenrasp. Kijk eens in jouw kruidenrekje en experimenteer met jouw favoriete kruiden of specerijen om je eigen unieke Bretonse zandkoekjes te maken.

Bewaaradvies

Bretonse zandkoekjes bewaar je in een goed gesloten of luchtdichte trommel tot 4 dagen. Maar laten we eerlijk zijn, je zult ze waarschijnlijk voor die tijd al opgesnoept hebben.

Serveertips

Koffietijd - Bretonse zandkoekjes zijn het lekkerst bij een kopje koffie of thee en het makkelijkste zelfgebakken koekje om iets speciaals aan je gasten te serveren.
Tussendoortje - Zin in iets lekkers? Deze kleine zandkoekjes zijn het perfecte tussendoortje om je zoete mond te voeden.
Dessert - Verkruimel overige koekjes over een bolletje vanille ijs voor een heerlijk dessert. 

bretonse zandkoekjes

Hoe ging het bakken?

Ik ben erg benieuwd hoe lekker jouw Bretonse zandkoekjes geworden zijn. Of heb je nog vragen? Laat het hieronder weten in de reacties.

Geen zin om zelf te bakken? Bestel koeken online via onderstaande button en laat ze bezorgen op een adres naar wens.

Ik wil koek

2 reacties

  • 1 gr. bakpoeder?

    Jan
  • Beste Madeleine, wat een heerlijke koekjes, de meest verrukkelijke zou ik bijna willen zeggen. De doos met 12 waren weg voordat ik er ergen in heb en volgens mij zijn ze ook nog super gezond, zo smaken ze in ieder geval wel. Daarnaast moet ik zeggen dat je een service verleend die echt alles te buiten gaat, super gewoon. Nogmaals dank en tot onze volgende smul bestelling. Groetjes,
    John

    John van Bussel

Laat een reactie achter